新聞The New York Times『My Grandmother Knew a Secret: Survival Can Be Stored in a Jar』
Coronavirus(新型コロナウイルス)の影響でアメリカのスーパーマーケットでは生鮮食品の入手が難しい状態が続いております。この苦境にあたってJournalist(新聞記者)のKate Morganさんが彼女の祖母から教わった食品保存の文化を思い起こして寄稿(『My Grandmother Knew a Secret: Survival Can Be Stored in a Jar』)しております。Kate Morganさんの家族はイタリア系移民です。食べることが大好きなイタリア人らしく、食品に対する思い入れが感じられるエッセーです。短い文章ですが、イタリアの食文化が行間も含めてよく描けております。急に話が時空を移動する辺りは向田邦子さんの文体に似ております。
このエッセー、特に初めの若い医師との遣り取りの部分と最後の締めが卓逸です。以下は最後の部分です。
Months ago, while reporting a story about migrating bison in Yellowstone National Park, I spoke to a biologist who told me bison and people are the same. “We’re not like butterflies, or salmon, born with a map in our heads,” he said. “Mammals like us, we learn from our mothers, who learned from their mothers, all the way back.”
That’s ancestral memory, he explained, and it helps us survive. This is the secret my grandmother knew, that survival can be stored in a jar. Now, I’ll use it to busy my hands, ease my mind, preserve my memories and prepare for whatever comes next.